SİRKÜLER: 2008/124               28.10.2008  

Konu: Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Tasarısı

Ekonomik kriz önlemleri kapsamında yurtdışından getirilecek para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetlerle yurtiçindeki beyan dışı kalan kıymetlerin beyan edilmelerine dayalı ve bir nevi af niteliğindeki düzenlemeye ait tasarıya aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz:
http://www2.tbmm.gov.tr/d23/1/1-0657.pdf

Tasarıya göre bildirilen veya beyan edilen varlıklar örneğin dövizler nedeniyle, 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak, hiçbir surette vergi incelemesi yapılamayacak ve yurt dışında elde edilen gelir nedeniyle, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi gibi vergiler ve ceza istenemeyecek. Bu kapsamda yapılacak beyanlar için ayrıca Gümrük Kanunu, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, Sermaye Piyasası Kanunu (47/A Maddesi hariç) ve Türk Ceza Kanunu’nun 282. maddesinde yer alan "malvarlığı değerlerini aklama suçu" yönünden, soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak.

Bunun için yurtdışından getirilen değerlerin % 2 si, yurtiçinde bulunan değerlerin beyanında da % 10 vergi ödenecek.

Ayrıca tasarıda 1 Ocak 2008 öncesi dönemlerine ilişkin vergi incelemeleriyle ilgili de ilave bir düzenleme getiriliyor. Buna göre 1 Ocak 2008 öncesi dönemlerine ilişkin vergi incelemeleri sonucu tespit edilen gelir, kurumlar ve KDV yönünden tespit edilen matrah farkından bu kanun kapsamında beyan edilen tutarlar mahsup edilecek. Ancak bu düzenleme hâlihazırda yapılan incelemeleri kapsamıyor.

Tasarıda ayrıca yurtdışındaki şirketler ve kazançlarına da bir vergi istisnası öngörülüyor. Buna göre Türkiye’deki tam mükellef gerçek kişiler ile kurumların, 30 Nisan 2009 tarihine kadar elde ettikleri kazançlar da dahil olmak üzere, kanuni ve iş merkezleri Türkiye’de bulunmayan yurt dışındaki şirketlerden elde ettikleri iştirak kazançları,

 


- Bu kurumların, iştirak hisselerini yani yurt dışındaki şirkete ait hisselerini, satmalarından doğan kazançlar,
-   Yurt dışında bulunan işyeri veya daimi temsilcisi aracılığıyla elde ettikleri ticari kazançlar, 31 Mayıs 2009 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olmak koşuluyla, gelir ve kurumlar vergisinden müstesna tutulacak.

Türkiye’ye transfer edilen bu kazançlar nedeniyle, yüzde 2 dahi olsa, hiçbir vergi ödenmeyecek.