SİRKÜLER: 2008/133                      22.11.2008  

Konu: Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Yürürlüğe Girdi

22.11.2008 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5811 Sayılı kanunun amacı, 1’nci maddesinde

-Gerçek ve tüzel kişilere ait olup yurt dışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ekonomiye kazandırılması ve taşınmazların kayda alınması

-Yurt içinde bulunan ancak işletmelerin özkaynakları içinde yer almayan bu türden varlıkların sermaye olarak konulmak suretiyle işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesini sağlamak

Olarak açıklanmış.
 
Kanun uyarınca gerçek veya tüzel kişilerin, 1/10/2008 tarihi itibarıyla yurt dışında bulunan  para,  altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazları, Şubat 2009 sonuna kadar YTL cinsinden rayiç bedelle banka veya aracı kuruma bildirip ya da vergi dairelerine beyan etmeleri kaydıyla sadece % 2 oranında vergi ödeyerek kayıt içerisine alabilecekler.

Yine gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine ait olup 1/10/2008 tarihi itibarıyla yurtiçinde bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında işletmenin özkaynakları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, Şubat 2009 sonuna kadar Yeni Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle vergi dairelerine beyan edilip bu beyan değeri üzerinden % 5 oranında vergi ödeyerek kayıt içerisine alabilecekler. Özel bir fon hesabına alınacak bu değerlerin 6 içerisinde sermaye eklenme şartı bulunuyor.

Bu kanun kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle 1/1/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamayacak. Diğer nedenlerle bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan 1/1/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, bu Kanun kapsamında beyan edilen tutarlar mahsup edilerek tarhiyat yapılır. (Şükrü Kızılot Hoca’nın örtülü vergi affı olarak nitelediği konu bu işte. Hocanın bu konudaki makalesini yazımız ekinde bulabilirisiniz. )

 

Türkiye’ye transfer edilecek yurtdışı kazançlara da vergi istisnası var 
5811 Sayılı Kanunla ayrıca tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların;

a) Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlara ilişkin iştirak hisselerinin satışından doğan kazançlarının,

b) Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançlarının,

c) Yurt dışında bulunan işyeri ve daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri ticari kazançlarının

30/4/2009 tarihine kadar elde edilenler de dahil olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31/5/2009 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi kaydıyla gelir veya kurumlar vergisinden müstesna tutuluyor.

Yine tam mükellefiyete tabi gerçek kişiler ile kurumların kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doğan kazançları, 31/10/2009 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak. Kanunla ayrıca Bakanlar Kuruluna TMSF kapsamındaki mevduata tutarını artırma tekide tanınıyor.

Kanun metni ve Şükrü Kızılot Hocanın makalesi ektedir.