SİRKÜLER: 2009 /021                                                                                        11.02.2009  


Konu : SGK'na Prim Borcu Olan İşletmelere Taksitlendirme İmkanı Getirildi

Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılacak olan taksitlendirmeye ilişkin usul ve esaslar 2009-20 no.lu Genelge ile açıklandı.

Buna göre tahsilatla görevli her bir ünite başına (Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal
Güvenlik Merkezi bazında) ve borç türü (sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası vb.) itibarıyla 2.000.000 TL na kadar olan borçlar tecil edilebilecek.

50.000 TL na kadar olan borçların taksitlendirilmesinde teminat aranmayacak.

Tecil ve taksitlendirme işlemlerinde borçlunun “çok zor durum” halinin tespitinde;

“Kasa+Banka+Kısa Vadeli Alacaklar / Kısa Vadeli Borçlar”

formülü sonucu bulunacak oranın “2” ve altında olması halinde, bu durum borçlu açısından çok zor durum” hali olarak kabul edilecektir.

Rasyonun;

a) “1,5” ve altında olması durumunda tecil ve taksitlendirme işleminin azami 36 aya kadar,

b) “1,51” ila “2,00” aralığında olması halinde tecil ve taksitlendirme işleminin, azami 30 aya kadar, eşit taksitler halinde ödenmesini sağlayacak şekilde idarece ödeme planına Bağlanabilecektir.

Yukarıda belirtilen süreler azami tecil ve taksitlendirme süreleri olup, tecil ve taksitlendirmeye yetkili makamlarca daha az sürede tecil ve taksitlendirme yapılabilecektir. Yine, yukarıdaki formüle göre yapılacak hesaplama sonucu bulunacak rasyonun “2,01” ve üzerinde olması halinde ise, borçluların tecil ve taksitlendirme talepleri reddedilecektir.

Borç türü bazında 100.000TL ve altında olan borçluların “çok zor durum” halinin tespiti kendi beyanlarına göre kabul edilecek.

Tecil ve taksitlendirme başvurusunda bulunan borçluların, herhangi bir borç türü bazında tecile konu borçları toplamının 100.000TL üzerinde olması durumunda; “çok zor durum” halinin tespitinde;

• Halka açık olan şirketlerin Sermaye Piyasası Kuruluna verdikleri en son bilanço esas alınarak likidite oranı Kurumca hesaplanacak,

• Bunlar dışında kalan borçlular yönünden ise, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış ve faaliyet belgesine sahip Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerce yukarıdaki formüle göre hesaplanacak likidite oranına göre işlem Yapılacak.

Detaylı bilgileri ekte ki  genelgeden inceleyebilirisiniz.

 

Son Güncelleme (Cuma, 07 Ağustos 2009 14:19)