SİRKÜLER: 2009 /023                                                                                   12.02.2009  

Konu : Tecil Terkin Kapsamında Alınan ÖTV li Ürünlerle İlgili Fazladan Ödenen KDV İade Alınabilecek!

Bilindiği gibi ÖTV Kanunundaki düzenleme uyarınca Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların (solvent ürünleri ve ağır yağlar) bu (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen ÖTV teminat alınmak suretiyle tecil olunmaktadır.

Söz konusu malların; tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren oniki ay içinde ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil  edilen ÖTV terkin edilmektedir.

Bu uygulama ile hem yüksek ÖTV uygulanarak solvent ürünlerinin amaç dışı kullanılması (kaçak akaryakıt imali gibi) önlenilmeye çalışılmakta hem de bu şekilde tecil sistemi uygulanarak boya üretim sektöründe olduğu gibi imalatçıların bu ürünleri daha düşük maliyetle teminine imkan verilmeye çalışılmaktadır.

Ancak hesaplanan ÖTV de KDV matrahına dahil olduğundan bir kısmı yukarıda anlatıldığı şekilde tecil edilmiş olsa bile ÖTV nin tamamı üzerinden KDV hesaplanmakta bu da boya üretim sektöründe olduğu gibi bu solvent ürünlerini üretimde kullanan firmalara fazladan KDV ödenmesi sonucuna doğuran ek yükler getirmektedir.

Bu nedenle 112 no.lu KDV tebliği ile solvent ürünlerini tecil terkin sistemiyle alıp imalatta kullanan sanayicilere özel bir uygulama getirilmiştir.

Yeni uygulamada tecil edilen ÖTV ye isabet eden KDV tutarı “fazladan ödenen KDV” kabul  edilmekte ve en erken ÖTV’nin terkin işleminin yapıldığı dönemde vergi inceleme veya yeminli mali müşavir tasdik raporu ile teminat aranılmaksızın iade edilmesine imkan tanınmaktadır.

İade yapılması için alıcılar tarafından fazla ödenen KDV’nin; ilgili vergi dairesinin tecil edilen  ÖTV’nin terkin edildiğini satıcı mükellefin vergi dairesinden teyit alınması gerekmektedir. İade İslemine İliskin Usul Ve Esaslar İade işlemi 91 No.lu KDV Genel Tebliğinin “j” bölümündeki esaslara göre yapılacaktır.

91 no.lu Genel Tebliğdeki açıklamalar şöyledir:

1. İade talep edilebilmesi için fazla veya yersiz verginin indirim konusu yapıldığı dönemle iade talebinin yapıldığı dönem arasındaki dönem beyannamelerinin tamamında “Sonraki Dönemlere Devreden KDV” bulunması gerekmektedir. Herhangi bir dönemde devreden vergi bulunmaması halinde fazla veya yersiz ödenen verginin iadesi söz konusu olmayacaktır.

Bütün dönemlerde devreden vergi bulunması halinde devreden vergi tutarları ile fazla veya yersiz ödenen vergi tutarının mukayesesi yapılacaktır. Bu mukayese sonunda:

- Devreden vergi tutarları bütün dönemlerde fazla veya yersiz ödenen vergiden fazla ise fazla veya yersiz ödenen verginin tamamı iade olarak talep edilebilecektir.

- Devreden vergi tutarları bir veya bir kaç dönemde fazla veya yersiz ödenen vergi tutarından küçükse, en küçük olan devreden vergi tutarı kadar iade talep edilebilecektir.

- Fazla veya yersiz ödenen vergi iade hakkı doğuran “diğer” işlemlerle ilgili ise bu işlemlerle ilgili iade hesaplarına dahil edilmeyecektir. İade, bu bölümde düzenlendiği şekilde yapılacaktır. Aradaki dönemlerde iade hakkı doğuran diğer işlemlerle ilgili iade hesabına dahil edilmişse, dahil edilen kısım bu bölüme göre yapılacak iade hesabında dikkate alınmayacaktır.

2. İade talebi bir dilekçe ile yapılacaktır. Bu dilekçede;

- fazla veya yersiz ödendiği öne sürülen vergi tutarı,

- fazla veya yersiz verginin indirim konusu yapıldığı dönem ile iade talebinin yapıldığı dönem arasındaki bütün dönem beyannamelerinde “sonraki dönemlere devreden KDV” satırındaki tutarların bir listesi,

- yukarıdaki şekilde belirlenecek iade tutarı,  yer alacaktır.
Dilekçe, iade talebinin yapılacağı dönem beyannamesinin ekinde verilecektir. Bu beyannamede dilekçede belirtilen iade tutarı 28 inci satır toplamından düşülüp 29 uncu satıra ilave edilecektir.

Son Güncelleme (Cuma, 07 Ağustos 2009 15:30)