Çeşitli vergi kanunlarında değişikliklerin de yer aldığı ve kamuoyunda “Torba Kanun” olarak adlandırılan 6009 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayınlanarak yürürlüğe girdi.Anılan Kanun ile,
- Gelir Vergisi Tarifesi Anayasa Mahkemesinin iptal Kararına bağlı olarak ücretliler yönünden yeniden düzenlendi. (ücretlilere yönelik indirimli bir tarife getirilmedi ancak vergi yükü iptal öncesindeki vergi yüküne çekildi)
Düzenleme 2010 yılı basından yürürlüğe girdiği için bu güne kadar kesilmiş vergiler daha yüksek ise aradaki fark izleyen dönem vergilerine mahsup edilecek. Mahsup imkanı olmazsa da ücretlilere iade edilecek. Vergi eksik kesilmişse aradaki fark ilk ücret ödemesinden kesilecek.
- Menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçlarının alım-satım kazançları ile ve itfa kazançlarında yerli-yabancı yatırımcı ayrımına dayalı stopaj uygulamasına son verildi. Sermaye şirketleri ile yatırım fon ve ortaklıklarına yapılan ödemelerden % sıfır stopaj yapılacak.
- Hatırlanacağı üzere yatırım indiriminde kazanılmış hakların kullanılmasına yönelik sınırlama getiren düzenleme Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti. Yeni Kanun bu konuda da düzenleme yapıyor ve yatırım indiriminin kullanımına yönelik süre sınırı kalkıyor. Ancak bu kez de başka bir sınır getirilerek kullanılabilecek yatırım indirimi kazancın % 25’i ile sınırlanıyor.
Bu da “iptale aday” bir düzenleme.
- Elektronik ortamda tebliğin alt yapısı oluşturuldu.
- Vergi Daireleri zamanaşımı süresi yaklaşınca dosyaları takdire sevk eder ve zamanaşımını durdururlardı. Mükellefler açısından haksızlığa yol açan bu uygulamaya kısmen de olsa son veridi. Matrah takdiri için takdir komisyonuna gitmek zaman aşımını en fazla 1 yıl kesecek.
Vergi incelemeleri konusunda da önemli düzenlemeler yapıldı. Artık tam incelemeler en geç 1 yılda sınırlı incelemeler de 6 ay da bitirilecek. Vergi inceleme raporlarının kalite kontrolüne yönelik te önemli değişiklikler yapıldı.
- Eski uygulamada alınan muktezalar mükellefleri sadece vergi cezasından koruyordu. Artık aldığı muktezaya göre işlem yapan mükellefe bu görüş yanlışsa gecikme zammı da uygulanmayacak ancak vergi alınacak. Tasarıda mukteza taleplerinden harç alınması öngörülüyordu ancak bu düzenleme yasalaşmamış.
- Maliye idaresi bir uygulama konusunda görüş değiştirse bile değişiklik geriye yönelik uygulanmayacak.
- Tasarıda müklelflerin belirli sürelerde mutlaka incelenmesine yönelik bir düzenleme de bulunuyordu. Bu uygulama yasa metninden çıkmış ancak Bakanlığa bu konuda yönetmelikle düzenleme yapma yetkisi verilmiş.
Kanunun tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirisiniz.