SİRKÜLER: 2012/16 08.05.2012
Konu: YENİ TÜRK TİCARET KANUNU’NDAN GERİ ADIM YOK GİBİ GÖZÜKÜYOR
Uzun yıllar yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu yerine 1 Temmuz 2012 tarihi itibarıyla Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe gireceği tüm şirket sahipleri, yöneticileri tarafından biliniyordu.TRUST olarak; bir çok kez bültenlerimizde Yeni Ticaret Kanunu’nun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmesi ile ticari, hayatın tamamen değişeceğini vurgulamıştık. Ticari hayatımızı baştan sona değiştirecek Yeni T.T.K’nın yürürlük tarihinin ötelenmesinin mi yoksa önemli değişiklikler yapılarak yürürlüğe girmesinin mi iş dünyası açısından daha rahatlatıcı olacağı tartışmaları sürerken; bu tartışmalara Devlet Bakanı Ali BABACAN yapmış olduğu konuşma ile tartışmalara son verdi.
Ali Babacan ASO’da yaptığı konuşmada; sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının Yeni T.T.K ile ilgili soru ve sorunlarını dikkate alacaklarını; ancak Yeni T.T.K’nın yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2012 olacağını açıkladı. Babacan yaptığı konuşmada; Adalet Bakanlığı, ve Gümrük Ticaret Bakanlığı’nın gerekli her türlü görüşmeyi yaptığını; en son Ekonomi Koordinasyon Kurulu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğiyle ilgili tüm kuruluşlar ile beraber Yeni T.T.K’nın tartışmaya açılacağını ve gerekli görülen düzenlemelerin yapılacağını belirtti. Hükümet’in hiçbir koşulda Yeni T.T.K’nın yürürlüğe gireceği tarihi ötelemeyeceğini; ancak yeni düzenlemeler ile iş dünyasında sıkıntı yaratan maddelerin düzenlenmesi için çalışmalar bulunup; gerekli düzenlemelerin yapılacağını belirtmiştir.
Yeni T.T.K’nın bir çok konuda yenilik getirmesinin yanında; yeni yükümlülükleri de beraberinde getirdiğini belirtmiştik. Ancak; yeni getirilen bu yükümlülüklerin bazılarının değiştirilmesi ya da yürürlük tarihinin ertelenmesi yönünde düzenlemelere gidilecektir. Hükümet’in iş dünyasının tepkilerini ve sorularını göz önüne alarak yapacağı değişikliklerin şunlar olduğu değerlendirilmektedir: ortakların şirkete borçlanma yasakları, bağımsız denetimin kapsam genişliği, yönetim kurulunun ¼’ünün yüksek okul mezunu olma zorunluluğu, cezai müeyyideler ve internet sayfası yükümlülüğü.
1- Ortakların Şirkete Borçlanma Yükümlülüğü Hakkında:
Tüm iş dünyasını ilgilendiren ve Yeni T.T.K ile iş hayatımıza giren şirket kasasından para çeken ortağa yani şirkete borçlanan ortağa kesilecek adli para cezasının ödenmemesi halinde getirilen hapis cezası bölümü değiştirileceğini değerlendirmekteyiz. Şöyle ki, adli, para cezası kesildiğinde ilgili kişi bu para cezasını ödemediği takdirde, söz konusu para cezası adli para cezası olduğu için doğrudan hapis cezasına çevrilecektir. Bu çevirme işleminde bir takdir hakkı bulunmamakta olup, para ödenmediğinde doğrudan hapis cezası kendiliğinden gündeme gelecektir. Halbuki, Yeni T.T.K’daki hüküm, adli para cezası değil de, idari para cezası olsa idi, bu şekilde otomatikman hapse dönüşme durumu söz konusu olmayacaktı.Yeni T.T.K’ya göre; ortağın şirket kasasından para alması halinde 730 güne kadar günlük 20-100 TL arasında adli para cezası kesilebilecektir. İlgili şahsın bu para cezasını ödememesi halinde hapis cezası gündeme gelecektir. Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasına rağmen Yeni T.T.K ile hapis cezasının geri gelmiş olması nedeniyle gelen itirazlar sonucu Hükümet gelen tepkileri dikkate alarak adli para cezalarını, idari para cezasına dönüştürebileceği değerlendirilmektedir.
2- İnternet zorunluluğu :
Yeni T.T.K’da bulunan her şirketin internet sayfası açması ve mali tablolarını internetten yayınlama zorunluluğu konusunda Hükümet’in 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan bu değişikliğin ertelenmesi yönünde bir karar almasını da bekliyoruz. Şirketlerin mahremiyetlerini ve ticari sırlarını zedeleyebileceği düşüncesiyle, bu yükümlülüğün kademeli olarak uygulamaya geçirilmesi ve internet sayfasına konulacak mail tablolara sınırlama
konulması gerektiğini bizlerde düşünüyoruz.
3- Bağımsız Denetim:
Yeni T.T.K’da yer alan şirketlerin bağımsız denetçiler tarafından denetlenmesi zorunluluğunun esnetilmesi de değişiklikler kapsamında yer almasını bekliyoruz. Bağımsız denetimin kapsamındaki şirketler için (özellikle KOBİ’ler) kademe getirilmesinin de değişiklik paketi içersinde yer almasını umuyoruz.
4- Şirketle İşlem Yapma Yasağı:
Yeni T.T.K’da ön görülen şirket Yönetim Kurulu Üyeleri ve hısımlarının, şirketle işlem yapma ve ticari ilişkide bulunma konusunda da; özellikle şirketler topluluğu içindeki şirketlerin bir biri ile ilişkisi ve ticari hayatın alışkanlıkları ile emsal uygulamalara paralele olabilecek istisna düzenlemelerinde bu kapsamda söz konusu paket içerisinde değerlendirileceğini umuyoruz.
Yine açıklanmamakla birlikte; genel değerlendirmemize göre; defter tutma yükümlülüğüne uymayan, belgelerin kopyasını saklamayan, defterleri usulüne uygun tutmayan şirket ortakları için para cezası öngörülmekle birlikte, cezaların tümünün yeniden düzenlenmesi ve diğer kanunlarla mükerrerlik yaratmaması için sınırlamalar getirilmesinin de uygun olacağını düşünüyoruz.Bununla birlikte, şirkette kullanılan tüm belgelerin üzerinde şirket yetkililerinin ad soyadının ve internet sayfası adının gösterilmesi yeni T.T.K’da düzenlenmiş olup, söz konusu bu belgelerin ve yazılması istenen bilgilerin sınırlandırılması da beklenen değişiklikler içerisindedir. Tüm defterlerin kapanış kayıtlarında noter tasdiki zorunluluğu getiren hüküm de iş dünyasını rahatsız eden hükümler arasında geliyor. Bu düzenlemenin yeniden gözden
geçirilmesi talepler arasındadır.
Yeni T.T.K’da değiştirilmesi düşünülen bu hükümler umarız en kısa zamanda ve en kapsamlı ve iş dünyasını rahatlatacak bir şekilde değiştirilir. Yeni T.T.K’nın çok kapsamlı ve önemli değişiklikler getirdiği konusunda artık tüm kesimler hem fikir. Bizler de bu önemli kanunun ticari hayatımıza çok önemli katkılar sağlayacağını ve olumlu gelişmelere imkan tanıyacağını değerlendiriyoruz. Ancak yeniden belirtmek isteriz ki; Yeni T.T.K’ya uyum sürecinde süre azalmakta...
Bilgilerinize Sunarız,
Saygılarımızla.
TR U S T
Trust Yeminli Mali Muşavirlik Copyright © 2009 All Rights Reserved. Bireysel Bilişim