SİRKÜLER: 2012/26                                                                          15.06.2012

Konu: Vergi Kanunlarında ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıldı

Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik
Yapılmasına ilişkin 6322 no.lu Kanun 15 Haziran 2012 Tarih ve 28324 no.lu Resmi
Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
 
Kanunda bazı vergi kanunları ve diğer bazı kanunlarında değişikler yapılıyor.

Vergi kanunları değişiklikleri aşağıda özetliyoruz:

Kurumlar Vergisi Kanunu İle ilgili değişiklikler:

Gider kısıtlaması

Gider kısıtlaması uygulaması yeniden getirilmiştir. 

Buna göre (Kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri dışında) kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10’unu aşmamak üzere Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan kısmı gider yazılamayacaktır.
 
Uygulama 2013 yılında başlayacak.
 
Girişim sermayesi yatırım fonlarına vergi istisnası

Tam mükellefiyete tabi girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde ettikleri kâr paylarından sağlanan kazançlara kurumlar vergisi istisnası getirilmiştir.

Kurumlar vergisi matrahından indirimler

-Eskiden sadece camiler için uygulanmakta olan bağış indirimi diğer ibadethanelere yapılan bağışlar için de geçerli olmuş Yeşilay cemiyetine yapılan nakdi bağışların da vergi matrahından indirilmesine imkan tanınmıştır
-Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerehizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’sinin gelir vergisi matrahından indirilmesine imkan tanınmıştır.

- Girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarların beyan edilen gelirin %10’unu aşmayan kısmının gelir vergisi matrahından indirilmesine imkan tanınmıştır.

Bu indirimler 2102 yılı kazançlarına uygulanabilecek.

İndirimli Kurumlar Vergisi uygulaması

Değişiklik öncesinde, teşvikli yatırımlar nedeniyle hak kazanılan vergi avantajı sadece bu yatırımdan sağlanan kazançlara uygulanıyor ve bu da avantajın uzun dönemde geri dönmesine neden oluyordu.

Yeni düzenleme sonrası teşvikli yatırımlardan sağlanan bu vergi avantajı tüm kurum
kazancına uygulanabilecek ve böylece avantajdan daha kısa sürede yararlanılmış olacak.

Bunun için Bakanlar kurulunun bir düzenleme yapması gerekiyor.

KDV Kanunu İle ilgili değişiklikler:

Konut KDV oranlarındaki değişiklik

Şu an 150 m2 nin altındaki konutlar yüzde 1, üzerindeki konutlar ise yüzde 18 oranında vergiye tabi. 

Yeni düzenleme ile  Bakanlar Kurulu’na hem metrekareye hem de arsa ve konutun değerine göre farklı oranlar belirleme yetkisi verildi. Bu değişiklik sonrası 100-150 m2 arası konutlar için yüzde  8 oranında KDV getirilmesi bekleniyor.

Değişiklikler 1 Hazirandan 2012 tarihinden sonra ruhsat alan konut projelerinde geçerli olacak.

Büyük ve stratejik yatırımlarda KDV iadesi

Yatırım teşvik belgeleri kapsamında asgari 500 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen stratejik yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve takvim yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi, izleyen yıl talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade edilecek. 
Uygulama 31/12/2023 tarihine kadar geçerli olacak.


Vergi Usul Kanunu ile ilgili değişiklikler:

Devlet fazla ve yersiz aldığı vergiler için faiz ödeyecek
Fazla veya yersiz olarak tahsil edilen vergiler, fazla veya yersiz tahsilatın mükelleften
kaynaklanması halinde, mükelleflere, düzeltmeye dair müracaat tarihi, diğer hallerde verginintahsili tarihinden düzeltme fişinin mükellefe tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süre için tecil faizi oranında faiz ödenecek.

Girişim sermayesi fonu

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tabi olarak Türkiye’de kurulmuş veya kurulacak olan girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına sermaye olarak konulması veya girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması amacıyla, ilgili dönem kazancından veya beyan edilen gelirden girişim sermayesi fonu ayrılabilecekler ve ayrılan tutarların beyan edilen gelirin %10’unu aşmayan kısmını vergi matrahlarından indirebilecekler.

Girişim sermayesi fonu, kurum kazancının veya beyan edilen gelirin %10’unu ve öz
sermayenin %20’sini 

Gelir Vergisi kanunu İle İlgili değişiklikler:

Konut kira gelirlerindeki istisna

Konut kira gelirlerindeki istisnanın sınırı daraltılmış, beyanı gerekip gerekmediğine
bakılmaksızın, gelir vergisi tarifesinin ücretlere mahsus üçüncü dilimindeki tutarın üzerinde (2012 yılı için 88.000 lira)  ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve irat elde edenlerin bu istisnadan yararlanma imkanı kaldırılmıştır. 
Eski uygulamada konutlardan elde edilen kiraların 3.000 lirası (2012 yılı için) vergi dışı tutuluyordu.  Değişiklik 01.01.2013 tarihinden sonra elde edilen kira gelirlerine uygulanacak.

Esnaf Muaflığı ve basit usul
-Esnaf muaflığının kapsamı genişletilmiş, Maliye Bakanlığı’na veriden muaf esnaf belirleme yetkilisi verilmiştir.

-Şartları kaybederek basit usulden gerçek usule geçen mükelleflerin tekrar basit usule geçmesine imkan sağlanmıştır. Ancak sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenledikleri tespit edilenler hiçbir suretle basit usulde vergilendirilmezler.

Gider kısıtlaması

- Kurumlar vergisi uygulamasında olduğu gibi, gelir vergisi mükellefleri için de gider
kısıtlaması esası getirilmiştir.

İndirimler 

-Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine göre ihraç edilen her türlü sermaye piyasası
araçlarından elde edilen gelirler menkul sermaye iradı tanımına alınmıştır.

-Eskiden sadece camiler için uygulanmakta olan bağış indirimi diğer ibadethanelere yapılan bağışlar için de geçerli olmuş Yeşilay cemiyetine yapılan nakdi bağışların da vergi matrahından indirilmesine imkan tanınmıştır.

-Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’sinin gelir vergisi matrahından indirilmesine imkan tanınmıştır.

- Girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarların beyan edilen gelirin %10’unu aşmayan kısmının gelir vergisi matrahından indirilmesine imkan tanınmıştır.

Stopajla ilgili düzenlemeler

-Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve kuruluşları ile uluslararası kuruluşlara ait
diplomatik statüsü bulunmayan gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemelerine stopaj yapma zorunluluğu getirilmiştir (oran ayrıca belirlenecek)

-Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine göre ihraç edilen her türlü sermaye piyasası
araçlarından elde edilen gelirler menkul sermaye iradı tanımına alınmış ayrıca bu gelirler stopaj kapsamına alınmıştır (oran ayrıca belirlenecek)

Gelir Vergisi stopaj teşviki

Teşvik paketindeki düzenlemelere paralel olarak Bakanlar Kurulunca belirlenecek illerde 31/12/2023 tarihine kadar yapılacak yatırımlar için düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31/12/2023 tarihine kadar gerçekleşen yatırımlarda teşvik belgelerinde öngörülen ve fiilen istihdam edilen işçilerin ücretlerinin asgari ücretin brüt tutarına tekabül eden kısmı için vergi istisnası getirilmiştir.

Diğer değişiklikler:

Yukarıda özetlediğimiz değişiklikler dışında başka kanunlarda da değişikliler var.

Örneğin yolcu beraberi getirilen cep telefonları için artık 100 TL harç ödenecek.

Vergi borçları il sınırlarındaki başka vergi dairelerine de ödenebilecek.

Alkol ve tütün mamulleri için ÖTV artışları geliyor.

Trafikten çekilen hurda araçların vergi ve cezaları silinecek.

Sigorta primleri uygulamasında da yatırım teşviklerine bağlı düzenlemeler var.

Kanunun tam metni aşağıdaki linktedir.( Kanun metni 12 sayfadır. Gereksiz çıktı almayınız)


http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=Jt3p6ffAfwKHGGJm&type=kanun

Bilgilerinize Sunarız,
Saygılarımızla.
TR U S T