SİRKÜLER: 2012/41                                                                                    22/08/2012

Konu: Kâr Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ Yürürlüğe Girdi.


 6102 sayılı Yeni TTK'nun   getirmiş olduğu yeni müesseselerden biri de  “kâr payı     avansı” olup, söz konusu müessesenin usul ve esaslarının belirlenmesi de sonradan  çıkarılacak ikincil mevzuata bırakılmıştır. Yeni TTK’nın “kâr payı avansı Gümrük ve  Ticaret Bakanlığı’nın çıkaracağı bir tebliğ ile düzenlenir” hükmünü amir 509'uncu  maddesine istinaden, “Kâr Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ”,  9 Ağustos 2012  tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Kâr payı  avansının dağıtımına ilişkin usul ve esasların belirlenmiş olduğu Tebliğ, 2499 sayılı  Sermaye Piyasası Kanununa tabi olmayan anonim şirketler ile limited ve sermayesi  paylara bölünmüş komandit şirketleri, diğer bir deyişle sermaye şirketlerini kapsar.
Tebliğ’in getirmiş olduğu önemli usul ve esaslar ise aşağıdaki gibidir:
 
        1. Kâr payı avansı dağıtım şartları:
 
• Şirket genel kurulunca kâr payı avansı dağıtılmasına ilişkin karar alınması,
• Kâr payı avansı dağıtılacak hesap döneminde hazırlanan üç, altı veya dokuz aylık ara dönem finansal tablolara göre kâr edilmiş olması gereklidir.
       2.Kâr payı avansının hesaplanması ve ödemeler:
• Hesaplanması:
 
           Dağıtılacak kâr payı avansı; varsa geçmiş yıllar zararlarının tamamının, vergi, fon ve  mali karşılıkların, kanunlara ve sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçelerin,  varsa imtiyazlı pay sahipleri, intifa senedi sahipleri ve kâra katılan diğer kimseler için  ayrılacak tutarların, oluşan ara dönem kârından indirilmesi suretiyle hesaplanır.  Ayrıca, varsa, ara dönem veya dönemlerde ödenmiş olan kâr payı avansı tutarları da  indirilmek zorundadır. Ödenecek kâr payı avansı, bu şekilde hesaplanan tutarın  yarısını geçemez.


 
• Ödemeler:
 Kâr payı avansı;

- Dağıtım tarihleri itibarıyla ortaklara payları oranında ödenir.
- Kârdan imtiyazlı paylara imtiyaz dikkate alınmadan ödenir.
- İntifa senedi sahiplerine, ortak olmayan yönetim organı üyelerine ve ortaklar dışında     kâra katılan diğer kimselere kâr payı avansı ödenemez.
- Ortakların sermaye taahhüt borçları dışında şirkete borçlu olmaları halinde, söz    konusu borç ortağa ödenecek kâr payı avansından mahsup edilir.
- Bir hesap döneminde kâr payı avansı dağıtan ve ardından sermaye artırımı       gerçekleştiren şirket, aynı hesap döneminde tekrar kâr payı avansı dağıtmak      istediğinde, sermaye artırımı sonrasında yapacağı kâr payı avansı ödemesinde;
- Yeni ortaklara öncelik verilir.
- Söz konusu öncelik, eski ve yeni ortakların dönem içerisinde her pay için aldıkları toplam kâr payı avans tutarları eşitleninceye kadar devam eder.
- Eski ve yeni ortakların hesap dönemi içerisinde her pay için aldıkları toplam kâr payı  avans tutarları eşitlendikten sonra, kalan kâr payı avansı tutarı veya bir sonraki ara hesap döneminde ödenecek kâr payı avansı tutarı mevcut ortaklara payları nispetinde ödenir.
 
 Tebliğ, yukarıdaki temel esasları düzenlemiş olmakla birlikte, konuyla ilgili olarak şirketlerin yönetim organlarına da bazı görev ve yükümlülükler getirmiştir. Bu anlamda, kâr payı avansı dağıtılırken, sermaye şirketlerinin yönetim organlarının, söz konusu görev ve ükümlülüklerini aksatmamaları, Tebliğ ve Kanun hükümlerine göre  hareket etmeleri gerekmektedir.


Bilgilerinize Sunarız,
 Saygılarımızla.
TR U S T