SİRKÜLER: 2012/48                              09/11/2012

Konu: 01.01.2013 TARİHİNDEN İTİBAREN FİNANSMAN GİDERLERİNİN TAMAMINI GİDER YAZAMAYACAĞIZ


Bilindiği üzere,6322 sayılı kanunla,yabancı kaynak kullanan işletmelerde,finansman giderlerinin tamamının gider yazılması uygulamasına son verildi.Yeni uygulamaya 01.01.2013 tarihinden itibaren başlanacak.Firmalar katlandıkları faiz,komisyon gibi finansman giderlerini öz kaynakları ile kıyaslayacaklar ve öz kaynaklarını aşan finansman giderlerinde kısıtlama yapacaklar.Uygulamanın içeriği ve detayları aşağıda açıklanmıştır.


• 6322 SAYILI KANUNLA YAPILAN DÜZENLEME
GVK’nın Gider Kabul Edilmeyen İndirimler Başlıklı 41. maddesinin 9. bendi 6322 sayılı Kanunun 6. maddesiyle aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“9. Kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10′unu aşmamak üzere Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan kısmı.
Belirlenecek oranı sektörler itibarıyla farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu, bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
6322 sayılı Kanunun 37. maddesiyle KVK’nın 11. maddesine aşağıdaki (i) bendi eklenmiştir.
“ i) Kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri dışında, kullanılan yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan işletmelerde, aşan kısma münhasır olmak üzere, yatırımın maliyetine eklenenler hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10′unu aşmamak üzere Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan kısmı. Belirlenecek oranı sektörler itibarıyla farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu, bendin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
Yukarıdaki hükümler 1.1.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olup, gider kısıtlaması oranı Bakanlar Kurulunca belirlenecektir.Bakanlar Kurulu belirleyeceği oranı sektörler itibarıyla farklılaştırmaya da yetkili kılınmıştır.Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar ise Maliye Bakanlığınca belirlenecektir.


• UYGULAMA ESASLARI

• 6322 sayılı Kanunla yapılan yeni düzenlemeye ilişkin uygulama usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenecektir.

Bu nedenle Maliye Bakanlığı konuya ilişkin olarak açıklama yapıncaya kadar uygulama esasları tam olarak belli olmayacaktır.Bununla birlikte 6322 sayılı Kanunla getirilen hükümler dikkate alınarak aşağıdaki belirlemelerin yapılması mümkün bulunmaktadır.

• Kredi kuruluşları, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri uygulamanın dışında tutulmuştur.
Bu kuruluşlar tüm finansman giderlerini gider yazabileceklerdir.

• Finansman gider kısıtlamasına tabi olmak için işletmede kullanılan yabancı kaynakların işletme öz kaynaklarından fazla olması gerekmektedir.

Kısıtlama yabancı kaynakların öz kaynakları aşan kısmına isabet eden giderlere uygulanacaktır.

• Yatırım maliyetine eklenen finansman giderleri kısıtlama uygulamasının dışındadır.

• Yatırımların yabancı kaynakla finanse edilmesi halinde yatırımların aktife alındıkları dönem sonuna kadar oluşan finansman giderlerinin yatırım maliyetine eklenmesi zorunludur.Aktifleştirme döneminden sonra oluşan finansman giderleri ise istenirse maliyet bedeline eklenir, istenirse doğrudan gider yazılır. Bu kapsamda zorunlu veya tercihe bağlı olarak yatırım maliyetine eklenen finansman giderleri kısıtlama uygulamasının dışında olacaktır. Ayrıca yatırım kavramıyla sadece teşvik belgeli yatırımların anlaşılmaması gerekmektedir. İşletmelerin bütün amortisman tabi iktisadi kıymet alımları yatırım kavramı içinde düşünülmelidir. Örneğin bir işletme kredi ile bir taşıt aracı alsa dahi, krediye ilişkin finansman giderlerinin açıklanan esaslar doğrultusunda taşıt maliyetine eklenmesi gerekmektedir.


• Üzerinde durulması gereken konulardan biri de hangi tarihteki öz kaynakların hangi tarihlerde alınan yabancı kaynaklarla karşılaştırılacağıdır. Uygulama 1.1.2013 tarihinden itibaren başlayacaktır.

• Gider kısıtlamasının hangi tarihten itibaren alınan yabancı kaynaklara ilişkin giderlere uygulanacağı hususunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Önceki uygulamada yargı kararları kısıtlamanın uygulamanın yürürlüğe giriş tarihinden itibaren temin edilen yabancı kaynaklara ilişkin giderlere uygulanması gerektiği yönünde gelişmiştir. Öz kaynaklar ödenmiş sermaye, sermaye yedekleri, kar yedekleri, geçmiş yıllar karları ve dönem net karında oluşur. Varsa geçmiş yıllar zararları ve dönem net zararı (-) olarak dikkate alınır. Öz kaynaklarda kapsadığı kalemlerdeki değişmeler nedeniyle sabit bir tutar değildir. Bu nedenle öz kaynak- yabancı kaynak kıyaslamasının hangi tarihler esas alınarak yapılacağı da önem taşımaktadır. Bununla birlikte bu kıyaslamanın en azından her geçici vergi döneminde yapılması gerekecektir.

• Gider kısıtlaması için kullanılan yabancı kaynakların öz kaynakları aşması koşulu aranmıştır.

• Bu koşulun yabancı kaynakların sürekli olarak öz kaynaklardan fazla olması halini kapsaması gerekir. Zira dönem içinde sadece herhangi bir tarihte yabancı kaynakların öz kaynakları aşaması yeterli görülseydi bu husus ayrıca vurgulanırdı. Nitekim örtülü sermaye uygulamasında ortaklardan ve ilişkili kişilerden temin edilen borçların hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşması yeterli görülmüş ve husus madde metninde hüküm altına alınmıştır.

• Gider kısıtlaması kapsamına işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları girmektedir.

• Bu giderlerin kısıtlamaya tabi tutulması için yabancı kaynak kullanıma ve kaynağın işletmedeki kullanım süresine bağlı olarak doğmuş olması gerekir. Bu kapsamda VUK’un 285. maddesi uyarınca kullanılan krediler nedeniyle değerleme günü itibarıyla hesaplanan faizlerde, yatırım maliyetine eklenmediği sürece kısıtlamaya tabi olacaktır.(3)

• Vade farkları gider kısıtlaması kapsamına alınmıştır.

• Vade farklarının faturada ayrıca gösterildiği durumlarda sorun yoktur. Vade farkı fiyatın içinde ise önceki uygulamada faturaların “mal bedeli+vade farkı” şeklinde ayrılması öngörülmüş ve bu şekilde bulunan vade farklarının da kısıtlamaya tabi tutulması esası getirilmişti. Ancak bu uygulama daha sonra Danıştay tarafından iptal edilmiştir.

• Finansman gider kısıtlamasına tabi tutulan giderler nedeniyle yüklenilen KDVnin indirim konusu yapılabilmesi gerekir.

• KDVK’nın 30/d maddesinde kazanç tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler nedeniyle ödenen verginin indirim konusu yapılmayacağı hükme bağlanmakla birlikte, önceki uygulamada KDVK’nın 29. maddesindeki yetkiye dayanılarak anılan vergilerin indirim konusu yapılmasına izin verilmiştir.

• Finansman gider kısıtlaması yıllara sari inşaat ve onarma işlerinde özellik arz edecektir.

• Bu işlerde kazanç işin bittiği yıl tespit edilir ve o yılın kazancı olarak beyan edilir. Yabancı kaynaklara ilişkin finansman giderleri de işin bittiği yıl kazancının tespitinde dikkate alınır. Bu nedenle gider kısıtlamasının da kazanç tespiti sırasında yapılması gerekir. Ancak yıllara sari işin devam ettiği süre içinde bazı yıllarda öz kaynaklar yabacı kaynaklardan fazla, bazı yıllarda da yabancı kaynaklar öz kaynaklardan fazla olabilir. Yıllara sari inşaat işiyle uğraşan işletmelerde, yabancı kaynakların öz kaynakları aşması koşulunun, işin devam ettiği süre zarfında bütün dönemlerde mi aranacağı yoksa sadece öz kaynakların yabancı kaynaklardan fazla olduğu dönemler için mi kısıtlama yapılacağı hususlarının da açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Bilgilerinize Sunarız,
 Saygılarımızla.
TR U S T