Sayı  : 2013/27

Konu : YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ile SERMAYE ŞİRKETLERİNE GETİRİLEN İNTERNET SİTESİ AÇMA ZORUNLULUĞUNDA ZAMAN DARALIYOR!

31.05.2013 tarih ve 28663 sayılı Resmi Gazete'de, "Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelik" yayınlanmıştır.  
 

           Bilindiği üzere, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 397'nci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ve bağımsız denetime tabi olan sermaye şirketleri tarafından aynı kanununun 1524'üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca 01.07.2013'den itibaren internet sitesi açılması ve bu sitenin belirli bir bölümünün şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için özgülenmesi ve bilgi toplumu hizmetlerine ayrılması zorunludur.

 
            31.05.2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Yönetmelik ile internet sitelerinde ilan edilecek ve erişime açık tutulacak asgari içeriğe, denetime tabi sermaye şirketleri ile Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcıların (M.T.H.S.) yapacakları işlemlere ve bu işlemlerden kaynaklanan yükümlülüklere ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş olup işbu Yönetmelik 01.07.2013 tarihinde yürürlüğe girecektir.


            İşbu Yönetmelik hükümlerine göre; Şirketler, internet sitesine ilişkin yükümlülüklerini doğrudan 'kendileri' yerine getirebilecekleri gibi 'Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcılarından' (M.T.H.S) destek hizmeti almak suretiyle de yerine getirebileceklerdir.
            Kanun uyarınca oluşturulan internet sitesi, şirketlerin MERSİS numarası altında tescil edilecektir.


I.        Şirketlerin Yükümlülükleri:


            1-) Şirketlerin internet sitesi açma yükümlülüğünün süresi yönetmelik ile belirlenmiştir. Buna göre;
                        a-) Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği TARİHTEN ÖNCE KURULAN şirketler:

            Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş şirketlerin, 01.07.2013 tarihinden itibaren üç ay içinde internet sitesi açmaları ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için özgülemeleri gerekmektedir. İnternet sitesi var olan şirketlerin ise, aynı süre içerisinde sitelerinin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanmasına özgülemeleri gerekmektedir.
 
                        b-) Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği TARİHTEN İTİBAREN KURULAN şirketler:
            Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte kurulmuş şirketlerin kuruluşlarının ticaret siciline tescil edildiği tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi açmaları ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanması için özgülemeleri gerekecektir.


            2-) Şirketler, Kanunun 1524'üncü maddesi ve bu yönetmelik hükümleri uyarınca internet sitesinin özgülenmiş kısmında bulunması öngörülen içeriği Bakanlık tarafından bir format belirlenmiş ise o formatta, belirlenmemişse elektronik ortamda M.T.H.S.'ye bildireceklerdir.
            3-) Şirketler tarafından internet sitesinin bilgi toplumu hizmetlerine ayrılmış bölümünün şirkete ait internet sitesi üzerinden veya M.T.H.S.'ler üzerinden arama motorları tarafından kolay bulunabilmesi için, ana sayfada "bilgi toplumu hizmetleri şirket unvanı" şeklinde bir ibareye yer verilecektir.
            4-) Sahip oldukları internet sitesi üzerinde bu bilgileri sağlayan şirketler, internet sitesinde yer alan içeriğin sitede yayınlanması, değiştirilmesi ve yenilenmesi gibi işlemlerde güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanacaklardır.
            5-) Sahip oldukları internet sitesi üzerinde bu bilgileri sağlayan şirketler, ilgili bilgilere erişim için internet sitesi içinde "
http://firmaalanadi/bilgitoplumuhizmetleri" adresinden yönlenmeyi sağlayacaklardır. Şirketin farklı markalar ve pazarlama amaçları ile birden fazla alan adı sahibi olması durumunda her bir alan adı için bu ilke uygulanacaktır.
            6-) Şirketler, sahip oldukları internet sitelerinde erişime açık bulundurdukları bilgi ve belgeleri yönetmeliğin 12'nci maddesine uygun olarak elektronik ortamda arşivleyeceklerdir.
            7-) Şirketlerin sahip oldukları internet siteleri, yönetmeliğin 11'inci maddesinde öngörülen teknik hususlar ve güvenlik kriterlerine uygun olarak işletilecektir.
 
II.      İnternet Sitesi Açmamanın Müeyyidesi:

 
        İnternet sitesini 30 Eylül 2013 tarihine kadar oluşturmayan yöneticiler hakkında altı aya kadar hapis ve yüz günden üç yüz güne kadar adli para cezası uygulanabilecektir. İnternet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan yöneticiler; üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılabilecektir.(TTK mad.562/12)
 

Bilgilerinize Sunarız,

Saygılarımızla...

TRUST YMM-CPA