Sayı     : 2014/014

Konu    : 6518 Sayılı Kanunla Çeşitli Vergi kanunlarında Yapılan

Düzenlemeler

6518 Sayılı “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 19.02.2014 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun esas itibarıyla engellilerle ilgili düzenlemeler içeriyor ancak bu kanunla çeşitli vergi kanunlarında da değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerin bir kısmı engellilerle ilgili iken, bir kısmı da başka konularla ilgili.

Vergi ile ilgili değişiklikler şöyle:

- Ön Ödemeli Hat Kullanımlarındaki ÖTV de indirim.

Anılan kanunun 3’ncü maddesi ile Gider Vergileri Kanunu’nda değişiklik yapılarak, ön ödemeli hat kullanan GSM abonelerinin mobil internet kullanımlarına bağlı olarak ödedikleri

özel iletişim vergisinin % 25 ten % 5 e indirilmesi için Bakanlar Kuruluna yetki verilmektedir. Düzenlemenin yürürlük tarihi 01.03.2014 dür.

- Korumalı İşyerlerine Vergi Avantajları:

Bilindiği gibi 2005 yılında kabul edilen “Engelliler Hakkında Kanun” ile korumalı işyeri tanımı getirilmişti. Korumalı işyeri olarak iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engellilere mesleki rehabilitasyon sağlamak ve istihdam oluşturmak amacıyla Devlet tarafından teknik ve mali yönden desteklenen ve çalışma ortamı özel olarak düzenlenen işyerleri Kabul edilmektedir.

19.02.2014 tarihinde yayınlanan 6158 sayılı Kanunla da korumalı işyerlerine çeşitli vergi avantajları tanınmıştır.

Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda da yapılan düzenleme ile korumalı

işyerlerinde istihdam edilen ve iş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engelli çalışanlar için diğer kişi ve kurumlarca karşılanan tutar dâhil yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde 100’ü oranında korumalı işyeri indirimi getirilmiştir.

 

İndirim, her bir engelli çalışan için azami beş yıl süre ile uygulanır ve yıllık olarak indirilecek

tutar, her bir engelli çalışan için asgari ücretin yıllık brüt tutarının yüzde 150’sini aşamayacaktır. Ayrıca Belediye Gelirleri Kanununda yapılan değişiklikle korumalı işyerleri çevre temizlik vergisinden muaf tutulmuştur.

 

Uygulama kanunun yayımı ile yürürlüğe girmiştir.

- Sınai Mülkiyet Haklarında Kurumlar Vergisi ve KDV İstisnası:

6518 Sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen 5/b maddesi ile Türkiye’de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların;

 

a) Kiralanması neticesinde elde edilen kazanç ve iratların,

b) Devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançların,

c) Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları hâlinde elde edilen kazançların,

ç) Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretil en ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının,  

% 50’si kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştur. (uygulamaya yönelik diğer başka detaylar için anılan maddenin incelenmesi yerinde olur)

 Ayrıca bu kapsamındaki araştırma ve geliştirme, yenilik ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan patentli veya faydalı model belgeli buluşa ilişkin gayri maddi hakların kiralanması, devri veya satışı KDV den de istisna edilmiştir.

Bu düzenlemeler, 01.01.2015 tarihinden itibaren elde edilen kazanç ve iratlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

- Bandrollü Ürünler:

Vergi Usul Kanununda yapılan değişiklik ile Maliye Bakanlığına bandrollü ürünlerin izlenmesi konusunda değişiklik ve yeni uygulamalar getirme yetkisi verilmektedir.

 Bakanlık ayrıca mükelleflere bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin verilmesinde, vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu bulunmadığına ilişkin belge arama zorunluluğu getirebilecek.

- Engellilerin Satın Alacakları Araçlarda ÖTV Avantajı:

Hâlihazırdaki uygulamada, engellilik derecesi % 90 ve üzerinde olanlar ile “H” sınıfı ehliyetle araç kullanabilecek olup araçta engel durumuna uygun özel tertibat yaptıranlar satın alacakları 1.600 cm3 araçlarda ÖTV ödemiyorlardı.  

Yeni düzenleme ile

-Engellilik derecesine bakılmaksızın araç kullanamayıp sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmaları gerektiğini sağlık kurulu raporuyla kanıtlayanlar ve

-Engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup satın alacağı araçta tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıranlar da

bu istisna kapsamına alındı.

İstisna araç cinsleri yönünden de genişletildi. Artık yukarıda tanımlanan engelli vatandaşlar motor silindir hacmi 2800 cm³’ü geçmeyen panelvanlar ve sürücü dahil 9 kişilik (8+1) oturma yeri olan minibüsleri de ÖTV ödenmeden satın alabilecekler.

 

6518 Sayılı Kanunun tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

 http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/02/20140219.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/02/20140219.htm

 

Bilgilerinize sunarız,

Saygılarımızla.