Sayı      :  2014/052

Konu    : ÜRETİM YAPAN FİRMALARDA SANAYİ SİCİL İŞLEMLERİNİN ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINMASI

Üretime geçen veya üretimde bulunan bir işletmenin sanayi siciline kayıt işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasına dair Sanayi Sicil Tebliği 25 Ekim 2014 Tarihli Resmî Gazetede yayımlanmış ve yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 
 

1. İLK KAYIT MÜRACAATI

Sanayi siciline kayıt olmak isteyen işletmeler, başvurularını e-Devlet veya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı internet sayfası üzerinden yapacak ve içeriği Bakanlık tarafından belirlenen beyannameyi, müracaat tarihinden bir önceki yılda faaliyette bulunmuş ise yıllık işletme cetvelini ve anket formunu elektronik ortamda doğru ve eksiksiz olarak dolduracak.

Küçük, orta ve büyük işletmeler kapasite raporunu esas alarak elektronik ortamda eksiksiz olarak beyannameye doldurur. Müracaatın sonuçlandırılması için kapasite raporu ile Ticaret Sicil veya Esnaf Sicil Gazetesi nüshaları bir dilekçe ekinde ilgili İl Müdürlüğüne verir.

 
 
 
 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/Br-4wM0kVkFFM5xPNTYqEkocxoMZriS4cqoDYrCwsE4CY3ofIvIulrgNY20QLUatQ-inQ1jsl8VG3rLulZs=s0-d-e1-ft#http://img.bulten.sistem-ymm.com/i/x.gif

 

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/Br-4wM0kVkFFM5xPNTYqEkocxoMZriS4cqoDYrCwsE4CY3ofIvIulrgNY20QLUatQ-inQ1jsl8VG3rLulZs=s0-d-e1-ft#http://img.bulten.sistem-ymm.com/i/x.gif

 

Kamu kuruluşları, kapasite raporu yerine elektronik ortamda vermiş oldukları bilgilerin beyanını onaylı olarak İl Müdürlüğüne teslim eder.

Mikro işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmelerinin kapasite raporları esas alınarak elektronik ortamda eksiksiz olarak beyanname doldurulur. Mikro işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmelerinden kapasite raporu olmayanlar için firma beyanı esas alınır. Kapasite raporu nüshası, kapasite raporu yoksa ekspertiz raporu nüshası veya onaylı firma beyanı ile Ticaret Sicil Gazetesi/Esnaf Sicil Gazetesi (adi ortaklıklarda her ortak için) nüshası veya gazetelerde yer alan bilgileri ibraz eden belge, bir dilekçe ekinde ilgili İl Müdürlüğüne verilir.

Elektronik ortamda yapılan müracaat, İl Müdürlüğü tarafından ilgili mevzuat hükümleri ve ürün sınıflaması çerçevesinde incelenir. İl Müdürlüğüne teslim edilen ilgili belgeler ve elektronik kayıt kontrol edilerek uygun bulunan müracaat onaylanır. Kaydı uygun bulunmayan müracaat ile eksik ya da hatalı müracaat gerekçesi belirtilerek reddedilir, yazılı olarak ve elektronik ortamda işletmeye bildirilir.

 

2. İŞLETMELERİN SANAYİ SİCİLİNE KAYDEDİLMESİ

Kayıt işlemleri üretim yerinin bulunduğu ilin İl Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülür.

Sanayi Sicil Bilgi Sistemi şirket kimlik bilgisi bölümünde yer alan ve işletme tarafından beyan edilen üretime başlama tarihi esas alınır.

Bir işletmenin birden fazla üretim yerinin olması halinde her üretim yeri ayrı ayrı sanayi siciline kaydedilir.

Bir işletmenin üretim yaptığı yerin yetersiz olmasından dolayı, üretim yerine bitişik ikinci bir üretim yerinde aynı üretimin yapılması durumunda, ikinci üretim yerine ait kapı numarası da Sanayi Sicil Belgesinde belirtilir.

3. SANAYİ SİCİL BELGESİ DÜZENLENMESİ VE SANAYİ SİCİL BELGESİ TARİHİ

Sanayi siciline kayıt için yapılan müracaatın uygun bulunması halinde içeriği ve formatı Bakanlık tarafından hazırlanan Sanayi Sicil Belgesi İl Müdürlüğü tarafından bir nüsha olarak düzenlenir. Düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi bir yazı ekinde işletmeye posta ile gönderilir veya yetkili kişiye elden teslim edilir.

Sanayi Sicil Belgesi tarihi, kayıt için elektronik ortamda veya zorunlu hallerde İl Müdürlüğüne yapılan müracaat tarihidir.

Unvan, fiili üretim yeri adresi ve ürün değişikliği veya ürün ilavesinde Sanayi Sicil Belgesi tarihinde değişiklik yapılmaz.

4. SANAYİ SİCİL BELGESİ DEĞİŞİKLİĞİ

Sanayi siciline kayıtlı olan işletmelerin fiili üretim yeri adresi değişikliği, ürün değişikliği veya ürün ilavesi ile unvan değişikliği işlemleri elektronik ortamda işletme tarafından gerçekleştirilir. Sanayi Sicil Bilgi Sisteminden kaynaklanabilecek zorunlu hallerde değişiklik işlemleri İl Müdürlüğü tarafından yapılır.

Değişiklik işlemi ile ilgili müracaat evrakı ve Sanayi Sicil Belgesi aslı veya Sanayi Sicil Belgesi kayıp ise gazete zayi ilanı dilekçe ekinde İl Müdürlüğüne verilir.

Fiili adres değişikliği olmayan durumlarda, ilgili idareden alınacak yazı bir dilekçe ekinde İl Müdürlüğüne verilir. Yapılan değişikliklerin İl Müdürlüğü tarafından uygun bulunması halinde, aynı numara ve tarihli yeni belge düzenlenir.


 

5. İŞLETME NEVİ DEĞİŞİKLİĞİ

Nevi değişikliğinde eski unvanlı kayıt iptal edilir. Yeni unvanlı işletmenin sanayi siciline tekrar başvuru yapması gerekir.

6. SANAYİ SİCİL BELGESİ VİZESİ

Sanayi Sicil Belgesi veriliş tarihi itibariyle iki yılda bir vize yapılır. Vizenin düzenli yapılması esastır. Vize süresi ile ilgili olarak işletmeler elektronik posta yolu ile bilgilendirilir.

Süresinde vize müracaatı gerçekleştirmeyen işletmelerin vize işlemleri, en son müracaat tarihi esas alınarak ve Sanayi Sicil Belgesinde bu tarih belirtilerek gerçekleştirilir. Geriye dönük vize işlemi yapılmaz.

Vize için, bir dilekçe ekinde Sanayi Sicil Belgesi aslı ile birlikte üretim yerinin bulunduğu ilin İl Müdürlüğüne müracaat edilir.

Vize işlemi sırasında, işletme veya zorunlu hallerde İl Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda işletmenin tüm bilgileri güncellenir. İl Müdürlükleri tarafından Sanayi Sicil Belgesi üzerindeki unvan, nevi, adres ve ürün bilgileri, en son yıla ait yıllık işletme cetvelinde yer alan bilgiler ile karşılaştırılır. Bilgilerin farklı olması halinde Sanayi sicil belgesi değişikliği veya İşletme nevi değişikliği yapılması gerekir.

7. SANAYİ SİCİL BELGESİ VE KAYIT İPTALİ

İşletme üretim faaliyetine son vermediği sürece Sanayi Sicil Belgesi geçerlidir.

İşletmenin üretim faaliyetini tamamen sonlandırması halinde, işletme tarafından Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda veya Sanayi Sicil Bilgi Sisteminden kaynaklanabilecek zorunlu hallerde posta yoluyla ya da yazılı olarak İl Müdürlüğüne kayıt iptali müracaatı yapılır. İptal işleminin tamamlanabilmesi için Sanayi Sicil Belgesi aslı, şayet Sanayi Sicil Belgesi kayıp ise gazete zayi ilanı bir dilekçe ekinde İl Müdürlüğüne verilir.

İki yıl üst üste yıllık işletme cetvelinin verilmemesi halinde, işletmenin faal olup olmadığı konusunda üretim yerinde İl Müdürlüğü tarafından denetim yapılır. İşletme belirtilen adreste üretim faaliyetinde bulunmuyor ve yeni adresine hiçbir şekilde ulaşılamıyor ise bu durum İl Müdürlüğü tarafından yerinde bir tutanak ile tespit edilir.

Faal olmayan işletmenin elektronik ortamdaki kaydı, gerekçesi belirtilerek iptal edilir. Sanayi sicil kaydının iptaline ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi verilir. Kayıt bilgileri elektronik ortamda muhafaza edilir.


 

 

 

8. YILLIK İŞLETME CETVELİ VERİLMESİ

Yıllık işletme cetveli, e-Devlet veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda verilir. İşletme tarafından elektronik ortamda verilen yıllık işletme cetveli bilgileri İl Müdürlüğü tarafından incelenir ve onaylanır.

Sanayi Sicil Bilgi Sisteminden kaynaklanabilecek zorunlu hallerde, taahhütlü posta, kargo ve kurye firmaları yoluyla ya da yazılı olarak gönderilen yıllık işletme cetvellerinin Sanayi Sicil Bilgi Sistemine girişi İl Müdürlüğü tarafından yapılır.

9. ÜRÜN SINIFLAMASI

Ürün sınıflamasında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Avrupa Birliği Sanayi Ürünleri Listesine uygun olarak hazırlanan Türkiye Sanayi Ürünleri Listesi esas alınır.

Ürün birimi olarak Türkiye Sanayi Ürünleri Listesindeki ürün kodu birimleri esas alınır.

10. AYNI ADRESTE BİRDEN FAZLA İŞLETMENİN FAALİYETİ

Aynı adreste faaliyette bulunan birden fazla işletmenin sanayi siciline kaydında aşağıdaki hususlar aranır.

a) İşletmelerin üretim faaliyetlerinin farklı olması,
b) Kullandıkları fiziki alanın görülebilir şekilde bölünmüş olması ve ortak makine ve teçhizatın olmaması,
c) Her türlü Oda ve Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri kayıtlarının yapılmış olması,
ç) Sosyal Güvenlik Kurumu bildirimlerine göre ortak personel kullanılmaması,
d) İşletmelerin ayrı ayrı kapasite raporuna sahip olması.

Sanayi sicil işlemlerinde kapasite raporu düzenlenmesi zorunlu olmayan mikro ölçekli işletme vasfındaki sanayi işletmelerinin kapasite bilgilerinin belirlenmesinde işletme beyanı esas alınır.

11. ÜRETİME BAŞLAMADAN ÖNCE YAPILAN MÜRACAATLAR

Hammadde temin edemediğinden üretim faaliyetine başlayamayan işletmelerin müracaatlarında, işyerinin İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından yerinde incelenerek; yatırımın büyük ölçüde tamamlanmış olması, yerli makine ve teçhizatın monte edilmiş olması, ithal makinelerin geri dönülmez şekilde akreditiflerinin açılmış olduğunun belgelendirilmesi halinde, düzenlenecek rapora istinaden ilgili yerlere ibraz edilmek üzere, işletmenin üretime başladığında sanayi siciline kaydedileceğine dair yazı düzenlenir. İşletmelerin üretim faaliyetine geçip geçmedikleri takip edilir. Üretim faaliyetine geçilmiş ise, Sanayi Sicil Belgesi düzenlenir ve ilgili kurum ve kuruluşlara bilgi verilir.


Saygılarımızla,

Bilgilerinize Sunarız.

https://ci4.googleusercontent.com/proxy/Br-4wM0kVkFFM5xPNTYqEkocxoMZriS4cqoDYrCwsE4CY3ofIvIulrgNY20QLUatQ-inQ1jsl8VG3rLulZs=s0-d-e1-ft#http://img.bulten.sistem-ymm.com/i/x.gif