Sayı : 2014/072
Konu: E-Fatura Ve E-Arşiv Uygulamalarında Değişiklikler
30.12.2014 Tarih ve 29221 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 443 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-Arşiv Uygulamasına İlişkin Usul Ve Esasları Düzenleyen 433 Sıra Numaralı Tebliğde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.
1- 433 No.lu Tebliğ ile ödeme kaydedici cihazlar üzerinden gerçekleştirilen ve e-fatura veya elektronik arşiv faturası ile belgelendirilen satışlarda, ödeme kaydedici cihazlardan (yeni nesil dâhil) düzenlenecek bilgi fişi, satış anında düzenlenmek ve satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanmak şartıyla irsaliye yerine geçeceğine yönelik düzenleme yapılmıştı.
Değişiklik öncesinde “bilgi fişinin ödeme kaydedici cihazlarda (yeni nesil dâhil) düzenlenen mali değeri olmayan fişi” tanımı yapılmıştı. 443 no.lu tebliğ ile “mali değeri olmayan” ibaresi tanımdan çıkarıldı.
2- Eski uygulamada, elektronik ortamda oluşturdukları faturaları elektronik ortamda
muhafaza etmek üzere e-arşiv izni alan mükelleflerin, e faturayı kağıt ortamında da bastırıp gönderme zorunlulukları bulunmaktaydı.
Yapılan düzenleme ile fatura alıcısının talebi doğrultusunda ve www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan e-fatura format ve standardını kullanmak ve de söz konusu faturanın basılabilir görüntüsünü de ekleyerek elektronik ortamda göndermek şartıyla kağıda basma zorunluluğu kaldırılmıştır.
Bu şekilde elektronik ortamda iletilen faturanın alt kısmında ayrıca “e-Arşiv izni kapsamında elektronik ortamda iletilmiştir.” İfadesi yazılması da zorunludur.
3- Yukarıda 2 bölümünde belirtiğimiz istisnadan faturayı elektronik ortamda ileten mükellefler de irsaliye yerine geçmek üzere kağıt ortamında fatura bastırabilirler. Bu durumda malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine geçer. Ancak bu imkândan yararlanabilmek içinde faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması zorunludur.
4- e-faturayı yeni düzenleme kapsamında elektronik ortamda almayı talep eden mükellefler söz konusu faturaları, kendilerine iletim yöntemine uygun olarak muhafaza ve ibraz etmek zorundadırlar.
5- Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) kapsamında faturalarını elektronik ortamda
oluşturma ve muhafaza izni almış olan mükelleflerin sistemlerini belirlenen usul ve esaslara uyarlama süresi 01.04.2015 tarihine uzatılmıştır.
Bilgilerinize sunarız,
Saygılarımızla.
|
Trust Yeminli Mali Muşavirlik Copyright © 2009 All Rights Reserved. Bireysel Bilişim