Sayı : 2015/05
Konu : BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER.
BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ:
Türk Ticaret Kanunu’na göre bağımsız denetime tabi olacak şirketler Kanunun 397.Maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunca belirlenmektedir.
23 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bu kapsama girecek şirketlere ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Daha sonra 14 Mart 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2014/5973 sayılı Kararla anılan Kararda bazı değişiklikler yapılmıştır.
Bu defa; 1 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/7149 sayılı Karar ile 2012/4213 sayılı Kararda tekrar bazı değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklikler 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olup, bağımsız denetime tabi olma hadlerinin düşürüldüğü görülmektedir.
Hatırlanacağı üzere; 2012/4213 sayılı Karar ekindeki (I) sayılı listede sayılan şirketler başka herhangi bir şarta bakılmaksızın bağımsız denetim kapsamındadır. (Örneğin; sermaye piyasası araçları borsada işlem göre şirketler, bankalar, sigorta şirketleri, ulusal karasal, uydu ve kablolu televizyon sahibi medya şirketleri)
2012/4213 sayılı Kararın ekindeki (II) sayılı listede sayılan şirketler ise listede belirtilen hadleri geçmeleri halinde (en az 2 si arka arkaya 2 yıl geçilirse) bağımsız denetime tabi olacaktır (Örneğin; en az % 25 hissesi dernek veya vakıflara ait olan şirketler, yurt yapında günlük gazete yayımlayan şirketler, EPDK düzenlemelerine tabi olan bazı şirketler)
Yukarıda sayılanlar dışında kalan şirketlerde ise; Kararda belirtilen aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı kriterlerine bakılacaktır. Bu ölçütlerden en az 2 sini arka arkaya 2 hesap dönemine aşan şirketler takip eden hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabi olacaktır. Bağlı ortaklığı veya iştiraki bulunan şirketlerde bu hadler toplanarak (iştiraklerde iştirak oranında toplama yapılmakta) dikkate alınmaktadır.
(I) ve (II) sayılı listelerde yer almayanlar için belirlenmiş olan hadlerin yapılan değişiklik sonrası hali aşağıdaki şekildedir:
Aktif Toplamı | 50 Milyon TL ve üstü |
Net Satış Hasılatı | 100 Milyon TL ve üstü |
Çalışan Sayısı | 200 Kişi ve üstü |
Bu rakamlar değişiklik öncesinde sırasıyla; 75 Milyon TL, 150 Milyon TL ve 250 Kişi idi.
Diğer taraftan 2012/4213 sayılı Karar ekindeki (II) sayılı listedeki hadlerin bazıları da değiştirilmiştir. Bunlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
* (II) sayılı listenin 3. Sırasında belirtilen şirketler ilgili hadler (Kaynak tahsisi içermeyen yetkilendirme sahibi şirketler ile çağrı merkezi şirketleri hariç olmak üzere, Elektronik İmza Kanunu, Elektronik Haberleşme Kanunu ve Türk Ticaret Kanununun 1525. Md. kapsamında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu denetimine tabi olan şirketler); aktif toplamı 50 Milyon TL ve üstü, yıllık net satış hasılatı 100 Milyon TL ve üstü, çalışan sayısı 200 ve üstü.
* (II) sayılı listenin 4. Sırasında belirtilen şirketler ilgili hadler (Elektrik Piyasası Kanunu, Doğalgaz Piyasası Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu ve 5307 LPG Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik yapılmasına dair Kanun uyarınca EPDK düzenlemelerine tabi olarak faaliyet gösteren lisans, sertifika veya yetki belgesi sahibi şirketler - 4046 sy Kanuna tabi KİT ler hariç) ; aktif toplamı 50 Milyon TL ve üstü, yıllık net satış hasılatı 100 Milyon TL ve üstü, çalışan sayısı 200 ve üstü.
* (II) sayılı listenin 6. Sırasında belirtilen şirketler ilgili hadler (TMSF iştirakleri ile fon tarafından denetimi ve yönetimi devralınan şirketler); aktif toplamı 50 Milyon TL ve üstü, yıllık net satış hasılatı 100 Milyon TL ve üstü, çalışan sayısı 200 ve üstü.
Şirketler, tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ile birlikte yukarıda belirtilmiş hadlerin en az ikisini son iki yılda da aşıyorlarsa 2015 yılından itibaren bağımsız denetim kapsamına girmiş olacaklardır. 2012/4213 sayılı Kararın 4. Maddesinde hesaplamalarla ilgili açıklamalar mevcuttur.
Denetçi, şirketin olağan genel kurulunda seçilecektir. Şirketler topluluğunun denetçisi ise ana şirketin genel kurulunca seçilecektir. Bağımsız denetim yapmak üzere Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGMDSK) tarafından yetkilendirilenler denetçi olabilmektedir.
KGMDSK’nın 12 Mart 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış olan 28 Şubat 2013 tarihli Kurul Kararında bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin belirlenmesine dair Bakanlar Kurulu Kararına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. (KGMDSK’nın bu Kararında daha sonra 10 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bazı değişiklikler yapılmıştır)
Şirketlerin 2015 yılında bağımsız denetime tabi olup olmayacaklarını yukarıda yer verilen mevzuat çerçevesinde belirlemesi ve eğer kapsama giriyorlarsa 2015 yılı genel kurullarında bağımsız denetçi (varsa ayrıca topluluk denetçisi) seçmeleri gerekmektedir. Denetime tabi olduğu hâlde, denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmündedir.
2014/7149 sayılı Karar sirkülerimiz ekindedir.
Bilgilerinize sunarız,
Saygılarımızla.
|
Trust Yeminli Mali Muşavirlik Copyright © 2009 All Rights Reserved. Bireysel Bilişim