Sayı       :2015/19

Konu     : Kayıtlı E-Posta ve Elektronik Tebligat Farklı Düzenlemelerdir

Gelişen teknolojiyle birlikte, son birkaç yıldır ülkemizde hukuki ve mali işlemlerde de önemli değişiklikler yaşanmaktadır. E-fatura, e-defter, e-arşiv gibi uygulamalar, elektronik yoklama, KEP ve elektronik tebligat bu değişmelerin en somut örnekleridir.

Bu uygulamalara ilişkin hadlerin zamanla düşürülmesi ve uygulama alanlarının genişletilmesi, söz konusu düzenlemelerin önemini daha da artırmaktadır.

Uygulamaların yeni olması nedeniyle, Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi (KEP) ile 2016 yılından itibaren kullanılmaya başlanılacak olan e-tebligat sistemi birbiri ile son dönemde sıkça karıştırılmaktadır.

 Hatta, bazı mükelleflerde KEP adreslerinin bulunması nedeniyle e-tebligat başvurusu yapmalarına gerek olmadığı gibi yanılgılar oluşmaktadır.

 Bu nedenle, gerek yasal mevzuattaki farklılıklar, gerekse de kullanım alanları birbirinden oldukça farklı olan bu düzenlemeleri ayrı ayrı incelemekte fayda bulunmaktadır.

1.    Kayıtlı E-Posta Sistemi

Türk Ticaret Kanununun 18’inci maddesi gereğince, tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgraf veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılır.

Benzer şekilde, 6099 Sayılı Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 7201 Sayılı Tebligat Kanununa aşağıdaki 7/a maddesi eklenmiştir.

 MADDE 7/a - Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir.

Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.

Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır. Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.

   

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

19.01.2013 Tarih ve 28533 Sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nde elektronik tebligat hizmetinden yararlanacak muhatabın e-tebligata elverişli kayıtlı e-posta adresi edineceği belirtilmiştir.

Anılan Yönetmeliğin 7’nci maddesinde ise anonim, limited ve paylı komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılmasının zorunlu olduğu açıklanmıştır. Maddeye göre gerçek kişi ve diğer tüzel kişiler e-tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanacaklardır.

KEP alma yükümlülüğü, Yönetmeliğin ilgili maddelerinin yürürlüğe giriş tarihi nedeniyle 19.01.2013’ te başlamıştır.

Benzer şekilde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yayınlanmış olan Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile konu hakkında ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir. Söz konusu Tebliğ teknik bilgileri içerdiği için makalemizde yer verilmeyecektir.

Görüldüğü üzere, Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi Türk Ticaret Kanunu ve Tebligat Kanunu çerçevesinde düzenlenmiş genel kapsamlı bir müessesedir.

2.    E-Tebligat

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 107/A maddesinde;

“Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93 üncü maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir.

Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.

Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

hükümlerine yer verilmiştir.

Maddenin son fıkrasında Maliye Bakanlığı’na verilen yetkiye dayanarak yayınlanan 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik tebligata ilişkin oluşturulan sistem ve bu sistemin kullanımına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Anılan Tebliğe göre elektronik tebligat yapılacak kişiler,

a) Kurumlar vergisi mükellefleri,

 

b) Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç),

c) İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler, olarak belirtilmiştir.

 Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 01.01.2016 tarihine kadar başvuru işlemlerini yaparak sisteme dahil olmaları gerekmektedir.

Düzenlemeye göre, elektronik tebligat sistemine internet vergi dairesi üzerinden erişilecektir. Tebliğ edilmesi gereken belge elektronik imza ile imzalanarak ilgili vergi dairesi adına Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından muhatabına gönderilecektir.

VUK’ un 107/A maddesinde de belirtildiği üzere, elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.

3.    KEP ve E-Tebligat Farkı

Görüldüğü üzere, Kayıtlı Elektronik Posta Sisteminin, Tebligat Kanunu ve Türk Ticaret Kanununda yer alan bir düzenleme olduğu için genel bir tebligat aracı olduğu söylenebilir.

Ancak, e-tebligat ise sadece Vergi Usul Kanunu çerçevesinde tebliği gereken belgelerin (bilgi isteme yazısı, defter belge isteme yazısı gibi) mükellefe tebliğ edilmesine ilişkindir.

Bu açıdan, Kayıtlı E-Posta adresine sahip olan mükelleflere VUK hükümlerine göre tebligatı gereken evrakların KEP adreslerine tebliğ edilmesi mümkün olmayıp, e-tebligat sistemi aracılığıyla tebligat yapılacaktır.

Ayrıca, KEP temel olarak bir elektronik posta ile çalışan bir sistem olup, e-tebligat sistemine giriş internet vergi dairesi ile yapılacaktır.

Dolayısıyla, KEP sahibi olanlar da dahil olmak üzere, tüm kurumlar vergisi mükelleflerinin 01.01.2016 tarihine kadar e-tebligat sistemine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Bilgilerinize sunarız,

Saygılarımızla.