Sirküler: 2016/46 02.12.2016
6736 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YURT DIŞINDAKİ VARLIKLARIN TÜRKİYE’YE GETİRİLMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI.
2 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 4)" yayımlandı.
6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun 7. maddesinin uygulanmasına ilişkin açıklamalara daha önce yayımlanan 1 seri no.lu 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliğinin (VII) bölümünde yer verilmişti.
Bu defa yayımlanan Tebliğde; Maliye Bakanlığına iletilen hususlar da dikkate alınarak, 6736 sayılı Kanunun 7. maddesi kapsamında “Yurt Dışından Türkiye’ye Getirilen Varlıklar”a ilişkin ilave açıklamalar yapılmıştır.
6736 sayılı kanunun 7. Maddesinde yapılan düzenleme ile; Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 6736 sayılı Kanunun 7. maddesi hükümleri çerçevesinde 31/12/2016 tarihine kadar Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebileceklerdir.
Tebliğde yer alan açıklamalardan öne çıkan bazı hususlar aşağıda özetlenmiştir.
1. Yurt dışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesi;
2. Yurt dışından getirilen varlıkların değerlemesi;
a) Türk lirası cinsinden para, itibari (nominal) değeriyle
b) Altın, rayiç bedeliyle
c) Döviz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruyla
ç) Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarından;
- Hisse senedi gibi pay senetleri, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle.
- Tahvil, bono, eurobond gibi borçlanma araçları, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle.
- Yatırım fonu katılma belgeleri, ilgili piyasasında belirlenmiş kapanış fiyatıyla.
- Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri gibi türev araçlar, varsa borsa rayiciyle, borsa rayici yoksa rayiç bedeliyle, bu bedel tespit edilemiyorsa alış bedeliyle, alış bedeli de belli değilse itibari (nominal) değeriyle.
3. Vergi incelemesi ve tarhiyatı ile araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılmaması;
Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Tebliğe ulaşmak için
http://www.gib.gov.tr/node/116544
Bilgilerinize sunarız,
Saygılarımızla…
TRUST
Trust Yeminli Mali Muşavirlik Copyright © 2009 All Rights Reserved. Bireysel Bilişim