Sirküler: 2018/18                                                                  03.01.2018 

 

 *Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişik Yapıldı.

 

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (III) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİK YAPILDI.

 

01.01.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:1) ile 7061 sayılı “Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yaptığı bazı değişiklikler Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Genel Uygulama Tebliğine de işlenmiştir.

 

Tebliğ ile; meyve nektarları, meyveli gazozlar, sade gazozlar, meyveli içecekler, enerji içecekleri, soğuk çay gibi bazı alkolsüz içecekler ile makaron malların vergilendirilmesine ilişkin Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin ilgili bölümlerinde gerekli değişiklikler ve açıklamalar yapılmıştır.

 

Tebliğ’de yer alan düzenlemelere ilişkin özet açıklamalar aşağıda yer almaktadır:

 

  • Meyvalı ve sade gazozlar ile alkolsüz biralar ÖTV kapsamına alınmıştır.

 

  • Özel Tüketim Vergisi (III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan bazı içecekler (meyve nektarı, meyveli içecekler, limonatalar, enerji içecekleri, sporcu içecekleri, soğuk çay, soğuk kahve, tonik ve tatlandırılmış veya aromalandırılmış benzeri içecekler) için verginin kapsamının belirlenmesi açısından öngörülen şart, söz konusu malların toptan ve/veya ambalajlanmış teslimdir. Her iki teslim şartının tanımına ve bu tanıma uygun örneklere Tebliğ’de yer verilmiştir.

 

  • Makaronlar da sigara ve diğer tütün mamulleri gibi ÖTV kapsamına alındığından, Tebliğ’de bu malların ÖTV tutarının hesaplanmasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Buna göre makaronun vergilendirilmesinde, perakende satış fiyatına bu mallar için geçerli olan ÖTV oranı uygulanarak nispi ÖTV tutarı hesaplanacaktır. Ancak hesaplanan nispi tutar, birim paket içindeki her bir makaron için belirlenen asgari maktu vergi tutarına göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacaktır.

 

Tebliğ’in makaronlara ilişkin düzenlemeleri 05.12.2017 tarihinde, diğer düzenlemeleri ise 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

     Tebliğ sirkülerimiz aşağıda yer almaktadır.

 

 

 Bilgilerinize sunarız,

 Saygılarımızla…

 

TRUST

 

 

1 Ocak 2018 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 30288

TEBLİĞ

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (III) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL

TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(SERİ NO: 1)

MADDE 1 – 8/8/2015 tarihli ve 29439 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (I/A/2) bölümünün;

a) İkinci paragrafı Tebliğ metninden çıkarılmış ve yerine aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.

“(A) Cetvelinde;

• Alkollü içkiler,

• Kolalı, meyvalı ve sade gazozlar,

• Alkolsüz biralar,

• 20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numaralarında sınıflandırılan ambalajlanmış ve/veya toptan teslime konu edilen; meyve nektarları, meyveli içecekler, limonatalar, enerji içecekleri, sporcu içecekleri, soğuk çay, soğuk kahve, tonik ve tatlandırılmış veya aromalandırılmış benzeri içecekler

yer alır.

Etil alkol ve 22.01 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmamış veya lezzetlendirilmemiş sular (tabii veya suni mineral sular ve gazlı sular dahil) söz konusu listede yer almadığından, 20.09 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan sebze suları ile Türk Gıda Kodeksine göre %100 meyve suyu sayılan meyve suları ve 22.02 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli gazlı içecekler parantez içi hükümle kapsam dışı bırakıldığından ÖTV’ye tabi değildir. 

(III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan bazı içecekler için verginin kapsamının belirlenmesi açısından öngörülen toptan teslimden maksat, teslimi yapılan içeceklerin aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak olanlara teslimidir. Bunlar dışındakilere yapılan teslim, perakende teslim sayılır. İçeceğin ticari amaçla satılmak ya da işletmede kullanılmak üzere ithali de toptan teslim sayılır.

(III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan bazı içecekler için verginin kapsamının belirlenmesi açısından öngörülen ambalajlanmış içecekten maksat ise 26/1/2017 tarihli ve 29960 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (ö) bendinde tanımı yapılan şekilde hazır ambalajlı gıda kapsamında teslime konu edilen içecektir. Buna göre, her durumda açılmadan veya değiştirilmeden içeriği değiştirilemeyecek şekilde, içeceği tamamen kaplayan bir ambalajın içine konulmak suretiyle, son tüketiciye veya toplu tüketim yerlerine sunulmak üzere teslime konu edilen söz konusu G.T.İ.P. numaralarında yer alan hazır ambalajlı içecekler, verginin kapsamındadır. Öte yandan, toptan teslime konu edilenler hariç olmak üzere, anılan Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (ğ) bendinde tanımı yapılan şekilde perakendeci tarafından doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş içeceklerin teslimi ise ÖTV’ye tabi değildir.

Örneğin, içecek imalatçısı tarafından ambalajlanmış veya ambalajlanmamış olarak toptan teslime konu edilen limonata, meyve nektarı gibi içecekler ÖTV’ye tabi iken, bu içeceklerin pastane işletmesi tarafından imalathanesinde imal edilip, pastanede doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş şekilde perakende satışa sunulması ÖTV’ye tabi değildir. Aynı şekilde, soğuk kahve imalatçısı tarafından ambalajlanmış olarak toptan veya perakende satışa konu edilen soğuk kahve içeceği ÖTV’ye tabi iken, kafe işletmesi tarafından imalathanesinde imal edilip, kafede perakende satışa sunulan soğuk kahve ÖTV’ye tabi değildir.”

b) Üçüncü paragrafında yer alan “tütün mamulleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve makaron” ibaresi eklenmiştir.

c) Sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Öte yandan;

• 20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numaralarında sınıflandırılan mallardan bazılarının sadece ambalajlanmış olanları verginin konusuna alındığından, teslime konu edilen içeceğin hazır ambalajlı gıda kapsamında olup olmadığı,

• Türk Gıda Kodeksine göre %100 meyve suyu sayılan meyve suları (6/8/2014 tarihli ve 29080 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliğinde tanımlanan meyve suyu ve konsantreden meyve suyu) kapsam dışında olduğundan, teslime konu edilen içeceğin %100 meyve suyu niteliğini haiz olup olmadığı

hususları Türk Gıda Kodeksine göre ilgili mevzuatta yapılan belirleme ve açıklamalar çerçevesinde tespit edilir.”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin (I/Ç/1) bölümünün ikinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“(III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan içeceklerden bazılarının sadece ambalajlanmış ve/veya toptan teslime konu edilenleri verginin kapsamında olduğundan, söz konusu içecekleri imal etmekle birlikte;

• İmal ettiği içecekleri toptan teslime konu edenlerin, söz konusu içecekleri ambalajlanmamış (dökme halinde) olarak satışa konu etseler dahi mükellefiyet tesis ettirmeleri gerekmektedir,

• İmal ettikleri içecekleri hazır ambalajlı gıda kapsamında teslime konu edenlerin, hiç toptan teslimi söz konusu olmasa dahi mükellefiyet tesis ettirmeleri gerekmektedir,

• İmal ettikleri içecekleri ambalajlanmamış olarak veya doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olarak sadece perakende teslime konu edenlerin, başkaca ÖTV’ye tabi mal satışı bulunmaması halinde, ÖTV mükellefiyeti tesis ettirmesine gerek yoktur.”

MADDE 3 – Aynı Tebliğin;

a) (III/B) bölümünün ikinci paragrafında yer alan; “perakende satışa sunulan sigaraların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara” ibaresi “perakende satışa sunulan sigaraların ve makaronların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara veya her bir makaron” şeklinde, “20 adet sigaradan” ibaresi “20 adet sigaradan, 50 adet makarondan” şeklinde değiştirilmiştir.

b) (III/B/1.1) bölümünün; başlığı “1.1. Alkolsüz İçeceklerde Verginin Hesabı” şeklinde, birinci paragrafında yer alan “cetvelinde, kolalı gazozlar” ibaresi “cetvelinde yer alan alkolsüz içecekler” şeklinde, ikinci paragrafında yer alan “kolalı gazozların” ibaresi “bu içeceklerin” şeklinde değiştirilmiştir.

c) (III/B/2.1.) bölümünden sonra gelmek üzere başlığıyla birlikte aşağıdaki bölüm eklenmiş ve takip eden bölüm başlığı buna göre teselsül ettirilmiştir.

2.2. Makaronda Verginin Hesabı

(III) sayılı listenin (B) cetveli kapsamındaki makaronun vergilendirilmesinde, perakende satış fiyatına bu mallar için geçerli olan ÖTV oranı uygulanarak nispi ÖTV tutarı hesaplanır. Ancak hesaplanan bu tutar, birim paket içindeki her bir makaron için belirlenen asgari maktu vergi tutarına göre hesaplanan vergi tutarından az olamaz.

Öte yandan, (III) sayılı listenin (B) cetvelinde, makaron için nispi vergi oranı Bakanlar Kurulu tarafından “0” (sıfır) olarak belirlenmiş ve maktu vergi ihdas edilmemiş olup, bu suretle makaronun asgari maktu vergi tutarı üzerinden vergilenmesi öngörülmüştür.

Örnek: 1/1/2018 tarihi itibarıyla, perakende satış fiyatı 16 TL olan 200 adet makarondan oluşan bir makaron paketi için ÖTV aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Asgari maktu ÖTV tutarı (200 x 0,0500 TL)  = 10,0000 TL

Buna göre, hesaplanan ÖTV olarak 10,0000 TL dikkate alınır.”

ç) (III/B/3) bölümünün birinci paragrafında yer alan “her bir sigara” ibaresi “her bir sigara veya makaron” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4 – Aynı Tebliğin;

a) (IV/C/1) bölümünün dördüncü paragrafında yer alan; “tütün mamullerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve makarona” ibaresi eklenmiş, “kolalı gazozlara” ibaresi “alkolsüz içeceklere” şeklinde değiştirilmiştir.

b) (IV/C/3) bölümünün altıncı paragrafında yer alan “Tütün mamulü” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve makaron” ibaresi, “tütün mamullerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve makarona” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 5 – Aynı Tebliğin (VI/A) bölümünün;

a) Üçüncü paragrafında yer alan;  “(kolalı gazozlar hariç)” ibaresi “(alkolsüz içecekler hariç)” şeklinde, “kolalı gazozların” ibaresi “alkolsüz içeceklerin” şeklinde değiştirilmiştir.

b) Beşinci paragrafında yer alan “tütün mamullerine” ibarelerinden sonra gelmek üzere “ve ithal makarona” ibaresi eklenmiştir.

c) Altıncı paragrafında yer alan “tütün mamulü üretimine” ibaresi “tütün mamulü ve makaron üretimine” şeklinde, “ve tütün mamulü” ibaresi “, tütün mamulü ve makaron” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Tebliğin ekinde yer alan;

a) “EK 2A: KOLALI GAZOZLAR İÇİN BİLDİRİM FORMU ÖRNEĞİ” ibaresi “EK 2A: ALKOLSÜZ İÇECEKLER İÇİN BİLDİRİM FORMU ÖRNEĞİ” şeklinde, formun başlığında yer alan “KOLALI GAZOZLAR” ibaresi “ALKOLSÜZ İÇECEKLER” şeklinde değiştirilmiştir.

b) “EK 2C: TÜTÜN MAMÜLLERİ İÇİN BİLDİRİM FORMU ÖRNEĞİ” ibaresi “EK 2C: TÜTÜN MAMÜLLERİ VE MAKARON İÇİN BİLDİRİM FORMU ÖRNEĞİ” şeklinde değiştirilmiş, formun başlığında yer alan “TÜTÜN MAMULLERİ” ibaresinden sonra gelmek üzere “VE MAKARON” ibaresi eklenmiştir.

 

 

 

MADDE 7 – Bu Tebliğin; 1 inci maddesinin (b) bendi, 3 üncü maddesinin (a) ve (ç) bentleri ile (c) bendiyle Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (III/B/2.1.) bölümünden sonra gelmek üzere eklenen “2.2. Makaronda Verginin Hesabı” bölümünün birinci paragrafı, 4 üncü maddesinin (a) bendiyle Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (IV/C/1) bölümünün dördüncü paragrafında yer alan “tütün mamullerine” ibaresinden sonra gelmek üzere eklenen ibare ve (b) bendi, 5 inci maddesinin (b) ve (c) bentleri ve 6 ncı maddesinin (b) bendi 5/12/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer hükümleri 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 – Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

 

 

 

31 Aralık 2017 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 30287

TEBLİĞ

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

(SERİ NO: 16)

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinin ve 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun geçici 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin uygulanmasına ilişkin açıklamalar ile Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında uygulanacak özel iletişim vergisi (ÖİV) istisnasına ilişkin açıklamaları kapsamaktadır.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin yedinci fıkrası ile 3065 sayılı Kanunun geçici 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlarda ÖİV matrahı

MADDE 4 – (1) 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinin (III/A-4.6.) bölümünde, bütün ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetlerinin özel matrah şekline göre vergilendirileceği, bu kapsamda, mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan TL satışları ile sabit telefon hizmeti sunmaya yetkili işletmeciler tarafından yapılan arama kartı satışlarına ilişkin KDV’nin distribütör ve bayi karlarına isabet eden KDV’yi de ihtiva edecek şekilde mobil elektronik haberleşme işletmecileri ve sabit telefon işletmecileri tarafından ön ödemeli satışların yapıldığı dönemde beyan edileceği belirtilmiştir.

(2) 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında, ÖİV'nin matrahının, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül ettiği; beşinci fıkrasında, bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, 3065 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

(3) Buna göre, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/A-4.6.) bölümünde yer alan düzenleme çerçevesinde, mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan TL satışları ile sabit telefon hizmeti sunmaya yetkili işletmeciler tarafından yapılan arama kartı satışlarında, ÖİV matrahı ile KDV matrahının aynı olması gerektiği tabiidir.

(4) Örnek: Mobil elektronik haberleşme işletmecisi (K) A.Ş., ön ödemeli hatta yükleme yapılmak üzere, distribütörü (Z) A.Ş.’ye aboneye nihai satış bedeli (vergiler dâhil) 125,50 TL olan yükleme tutarını KDV (%18) ve özel iletişim vergisi (%7,5) hariç 95,00 TL’ye satmıştır. Bu durumda işleme ilişkin ÖİV aşağıdaki gibi hesaplanır.

Aboneye Nihai Satış Bedeli (Vergiler Dâhil)                                        :       125,50 TL

ÖİV Matrahı [Aboneye Nihai Satış Bedeli (Vergiler Dâhil)/

(100 + KDV Oranı + ÖİV Oranı)*100]                                               :       100,00 TL

Hesaplanan ÖİV (ÖİV Matrahı * ÖİV Oranı/100)                               :           7,50 TL

Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde 2018 yılı için alınması gereken maktu ÖİV tutarı

MADDE 5 – (1) 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında, “Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kullanılmayan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile operatör değişiklikleri hariç) yirmimilyon lira ayrıca özel iletişim vergisi alınır. Bu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın yüzde beşini aşmayan kesirler dikkate alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

(2) 11/11/2017 tarihli ve 30237 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 484) ile yeniden değerleme oranı 2017 yılı için %14,47 olarak tespit edilmiştir.

(3) Buna göre, söz konusu maktu vergi tutarı 1/1/2018 tarihinden itibaren 53,00 TL olarak uygulanacaktır.

FATİH Projesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına verilecek elektronik haberleşme hizmetlerinde istisna

MADDE 6 – (1) 3065 sayılı Kanunun geçici 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre, 5/12/2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Millî Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi kapsamında yapılan elektronik haberleşme hizmeti alımlarında uygulanmak üzere;

- Proje bileşenleri için belirlenen internet kullanımlarına mahsus olan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile proje bileşenlerine ilişkin verilen elektronik haberleşme hizmetlerinin 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre alınan ÖİV'den müstesna olduğu,

- Bu kapsamda verilen elektronik haberleşme hizmetleri nedeniyle yüklenilen vergilerin, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirileceği,

- İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergilerin istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edileceği,

- Maliye Bakanlığının istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu,

hükme bağlanmıştır.

(2) Proje bileşenleri için belirlenen internet kullanımlarına mahsus olan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile bu şekilde tesis edilen aboneliklere yönelik verilecek mobil internet hizmetlerinde, Milli Eğitim Bakanlığınca bu Tebliğ ekinde (EK:1) yer alan istisna belgesi düzenlenerek proje yüklenicisine verilir. Proje yüklenicisinin elektronik haberleşme işletmecisi olmaması (ÖİV mükellefi olmaması) halinde söz konusu belge, faturanın düzenleneceği proje yüklenicisine ilişkin bilgilere de yer verilerek, proje kapsamındaki abonelik hizmetini sunacak olan mobil elektronik haberleşme işletmecisi adına düzenlenir. Düzenlenecek istisna belgesine, istisna kapsamında tesis edilecek aboneliklere ilişkin numaralar itibariyle bu numaraların tahsis edileceği kişilerin; adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, statüsü (öğrenci, öğretmen, idari görevli gibi) ve eğitim/öğretim gördüğü veya görevli olduğu okulun adını gösteren bir liste de eklenir. Bu şekilde tesis edilen aboneliklere yönelik verilecek mobil internet hizmetlerinde ÖİV istisnası, ilk abonelik tesisinin yapıldığı tarihten itibaren bu belgeye istinaden uygulanır ve ayrıca bir belge aranmaz.

(3) İkinci fıkra kapsamında, gerek ilk tesiste gerekse ilk tesise konu aboneliklere verilecek mobil internet hizmetlerinde ÖİV istisnası uygulanabilmesi için, abone hattının münhasıran Proje bileşenleri için belirlenen internet kullanımlarına mahsus olması gerekir. Hattın genel kullanıma (genel internet erişimine ve/veya ses ve/veya SMS/MMS kullanımına) açılması halinde, hattın genel kullanıma açıldığı tarihte geçerli olan tutar üzerinden ilk tesis maktu ÖİV tahsil edilir ve genel kullanıma geçilen tarihten itibaren internet kullanımına ilişkin istisna uygulamasına son verilir. Söz konusu aboneliklerin herhangi bir nedenle (öğrencinin mezuniyeti, öğretmenin emekliye ayrılması gibi) Proje kapsamı dışına çıkması halinde, gerekli bilgiler Milli Eğitim Bakanlığınca Proje yüklenicisine/hizmeti sunan mobil elektronik haberleşme işletmecisine yazıyla bildirilir. Bu durumda, hattın kullanıma kapatılması koşuluyla, ilk tesiste alınmayan maktu ÖİV aranmaz.

(4) Proje bileşenlerine ilişkin verilen diğer elektronik haberleşme hizmetlerinde, Milli Eğitim Bakanlığınca bu Tebliğ ekinde (EK: 2) yer alan istisna belgesi düzenlenerek proje yüklenicisine verilir. Proje yüklenicisinin elektronik haberleşme işletmecisi olmaması (ÖİV mükellefi olmaması) halinde söz konusu belge, faturanın düzenleneceği proje yüklenicisine ilişkin bilgilere de yer verilerek, proje kapsamındaki elektronik haberleşme hizmetini sunacak olan elektronik haberleşme işletmecisi adına düzenlenir. Düzenlenecek istisna belgesine, istisna kapsamındaki elektronik haberleşme hizmetlerinin niteliği, miktarı, süresi, tutarı ve verildiği yeri gösteren bir liste de eklenir.

(5) Proje yüklenicisi ÖİV mükellefleri bu belgelere istinaden Milli Eğitim Bakanlığına verilecek elektronik haberleşme hizmetlerinde ÖİV hesaplamaz. Proje yüklenicisinin elektronik haberleşme işletmecisi olmaması (ÖİV mükellefi olmaması) halinde elektronik haberleşme işletmecileri, anılan Bakanlığa aktarılmak üzere proje yüklenicisine düzenlenecek faturalarda ÖİV hesaplamaz.

(6) İstisna kapsamında işlem tesis eden elektronik haberleşme işletmecileri istisna belgesi ve eki listeyi 213 sayılı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre saklar.

(7) Proje bileşenlerine ilişkin verilen elektronik haberleşme hizmetleri nedeniyle yüklenilen ÖİV mükellefler tarafından indirim konusu yapılabilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen ÖİV, talepleri halinde, 18/11/2005 tarihli ve 25997 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği Seri No:1’in üçüncü bölümünde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde, istisna kapsamında hizmet ifasında bulunan ÖİV mükellefi elektronik haberleşme işletmecilerine iade edilir.

Yürürlük

MADDE 7 – (1) Bu Tebliğin 4 üncü ve 5 inci maddeleri 1/1/2018, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

 

Ekleri için tıklayınız